Regiodag ZN: meerwaarde Slim Watermanagement blijkt telkens weer

Op de druilerige ochtend van 14 oktober 2024 verzamelen zo’n 40 belangstellenden zich in de sfeervolle Natuurpoort De Peel voor de regiodag van de Slim-WM regio Zuid-Nederland (ZN). Een mooie opkomst voor deze inhoudelijke en inspirerende dag, waarin de meerwaarde van Slim Watermanagement steeds weer naar boven komt.

Dagvoorzitter Wido Derks (Waterschap Limburg) roept de aanwezigen in zijn openingswoord op om elkaar tijdens de regiodag vooral op te zoeken en kennis en ervaringen te delen. Vervolgens peilt hij welke organisaties er aanwezig zijn. Dat zijn er met mensen van Waterschap Aa en Maas, Waterschap Limburg, Waterschap De Dommel en Rijkswaterstaat aardig wat.

Midden-Limburgse en Brabantse kanalen

Daarna gaat het officiële programma van start. Het eerste deel van de dag – de ochtend – staat vooral in het teken van kennisdeling. Zo geeft Pim Zebregs (Rijkswaterstaat) een korte opfriscursus over de werking van het kanalensysteem van de Midden-Limburgse en Brabantse kanalen. Daarbij komen de Zuid-Willemsvaart, het Wilhelminakanaal en het ‘Grote Pand’ aan bod. De volgende spreker is Jack de Wilt (Waterschap Aa en Maas). Hij gaat dieper in op het Grote Pand. ‘De Maas is het ontwateringsmiddel voor het hele gebied. Daarbinnen is het Grote Pand heel belangrijk: er stroomt namelijk van alles in én uit. Bij hoge wateraanvoeren zitten er allerlei kranen in het Grote Pand om water goed af te kunnen voeren.’

Werking van het Peelkanaal

Na de koffiepauze krijgen Henk Valckx (Waterschap Limburg) en Diana Daelmans (Waterschap Aa en Maas) het woord. Zij gaan in op de werking van het Peelkanaal. ‘De Noordervaart dient tegenwoordig alleen nog voor wateraanvoer naar de Peel’, vertelt Daelmans. ‘Het water wordt via het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en het Peelkanaal over het gebied verdeeld.’ Daelmans vertelt dat Rijkswaterstaat het water op de Noordervaart zet en dat Waterschap Limburg en Waterschap Aa en Maas dit vervolgens zelf verdelen. Valckx gaat in op het project Groot onderhoud Peelkanalen, dat de waterschappen samen hebben uitgevoerd. ‘Hierdoor kunnen de peelkanalen extra water ontvangen en verdelen over het hele achterland. Het werk bestond onder andere uit het baggeren van de kanalen, het versterken van de kades en het vervangen van stuwen die het water verdelen.’

Van gedachten wisselen

Tijdens de lunch is er opnieuw genoeg tijd ingeruimd om met elkaar te praten en kennis en ervaringen uit te wisselen. Want ook dat is Slim Watermanagement! Daarna gaan de aanwezigen in groepjes uiteen om met elkaar van gedachten te wisselen over of het Peelkanaal of het Grote Pand. Specifieke aandacht gaat uit naar knelpunten in het watersysteem en verbeterpunten in de samenwerking. Daarna volgt een plenaire terugkoppeling. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke wandeling door de Deurnsche Peel. De wandelschoenen en regenkleding gaan aan voor een mooie afsluiting van een waardevolle dag vol Slim Watermanagement.

Meer lezen over het verloop en de uitkomsten van de regiodag? Lees hier het uitgebreide sfeerverslag (pdf, 367 kB).