Slim Watermanagement nieuwsbrief - december 2019

LogoSlimWaterManagement_RGB

Slim Watermanagement nieuwsbrief - december 2019

Hoe kunnen we het water in Nederland nog slimmer verdelen? Die vraag staat centraal bij Slim Watermanagement. Waterschappen en Rijkswaterstaat werken intensief samen om wateroverlast en -tekort zo lang mogelijk uit te stellen. In deze nieuwsbrief leest u over actuele onderwerpen en ontwikkelingen.

Toekomstbestendig watersysteem Amsterdam-Rijnkanaal/ Noordzeekanaalgebied

Deltacongres 2

Onlangs reikte de Deltacommissaris de ‘Vaas van het Deltacongres’ uit aan het team van Toekomstbestendig watersysteem Amsterdam-Rijnkanaal/ Noordzeekanaalgebied (ARK/NZK). Met deze prijs wordt dit bijzondere project in het zonnetje gezet. Wat maakt het project zo speciaal? ‘We kijken verder dan de eigen watersystemen en waterbeheer: we zoeken verbindingen met alles wat er in de openbare ruimte gebeurt en aan water raakt.’ Lees hier het interview met Hans Overbeek van RWS West Nederland-Noord en Jacco de Hoog van de provincie Utrecht.

Slim Watermanagement ook een NKWK-onderzoekslijn

Afbeelding NKWK

We hebben de laatste jaren steeds meer te maken met droogte, maar ook met wateroverlast. Met Slim Watermanagement kijken we hoe we het water in Nederland zo goed mogelijk kunnen sturen en verdelen, om droogte en overlast zo veel mogelijk te voorkomen. Bas de Jong is trekker van zowel het programma Slim Watermanagement als van de onderzoekslijn. De Jong legt het verschil uit. Lees hier het volledige interview.

ARK/NZK en RMM op één regiodag

NZK

Slim Watermanagement-regio’s zoeken elkaar steeds nadrukkelijker op. Dat bleek ook donderdag 17 oktober in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda, waar de regio’s Rijn-Maasmonding (RMM) en Amsterdam-Rijnkanaal/ Noordzeekanaal (ARK/NZK) organiseerden. Lees hier het verslag van deze dag.

Kijkje in de Slim Watermanagement-keuken

Hoe is Slim Watermanagement georganiseerd en wat wordt er zoal besproken? Dat vraag je je misschien weleens af. Belangrijk onderdeel van het programma is het coördinatieteam. Daarin vindt de landelijke afstemming plaats. Meer over deze afstemming lees je hier.

OWASIS-producten beschikbaar

Bij wateroverlast en droogte is het voor waterbeheerders belangrijk om te weten hoe nat of droog de bodem is. Dit kan per regio erg verschillen. Door hier goed inzicht in te hebben weten we bij droogte waar we water heen moeten proberen te sturen en bij (verwachtte) wateroverlast waar de eerste problemen gaan ontstaan. Zo kunnen we daar vooraf op anticiperen. Om waterbeheerders inzicht te geven in de hoeveelheid water in de bodem, zijn binnen het project OWASIS-NL nieuwe producten ontwikkeld. Vind hier meer informatie.