Als topadviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat is Harold van Waveren goed bekend met Slim Watermanagement. Wat heet: hij kent Slim WM van het allereerste begin en toont zich een waar ambassadeur. ‘De meerwaarde van Slim Watermanagement wordt alleen maar groter.’
Gegevens en metingen delen is voor Slim Watermanagement van groot belang. De Digitale Delta API-specificaties zorgen ervoor dat waterbeherende overheden, kennisinstituten en marktpartijen hun gegevens op een uniforme en gestandaardiseerde manier kunnen uitwisselen. Hierdoor werkt iedereen altijd met de juiste data, waarvan de kwaliteit bekend is.
Waterbeheerders gebruiken informatie over het zoutgehalte van het oppervlaktewater om beslissingen te nemen. De hoeveelheid zout bepaalt namelijk of water gebruikt kan worden in bijvoorbeeld de landbouw of om drinkwater van te maken. Het zoutgehalte wordt in de praktijk op verschillende manieren bepaald. Om hier meer inzicht in te krijgen, voerde de Slim WM-regio Rijn-Maasmonding / Volkerak-Zoommeer (RMM/VZM) een onderzoek uit. Nathalie van Veen en Marco Vroege vertellen er meer over.
Op donderdag 12 oktober 2023 vond de tiende editie plaats van de regiodag van de Slim WM-regio ARK/NZK. Naast leerzame verhalen en activiteiten, was er ruimschoots gelegenheid om kennis te maken en bij te praten. Dit maakt het makkelijker om elkaar ook in het dagelijkse werk te vinden en samen te werken: de basis van Slim Watermanagement!
Data zijn van groot belang voor de Informatievoorziening Slim WM (IV Slim WM). Zonder data kijken de waterbeheerders immers naar een leeg scherm. Namens de waterbeheerders vertellen Mylène Printems (Rijkswaterstaat) en Jonas Heffels (het Waterschapshuis) wat hen te doen staat om de data te kunnen laten stromen.
Storm Ciarán zorgde voor herfstige omstandigheden tijdens de regiodag van de Slim WM-regio’s Zoetwater Oost-Nederland (ZON) en Rivierengebied op 2 november 2023. Dat weerhield zo’n veertig waterprofessionals er niet van om af te reizen naar het karakteristieke Koelhuis in Zutphen. Zij kregen een inspirerend en inhoudelijk programma voorgeschoteld.
Als adviseur zoetwater bij het Hoogheemraadschap van Delfland gebruikt Jirôme van der Boon het informatiescherm van de Slim WM-regio Rijn-Maasmonding/Volkerak-Zoommeer (RMM/VZM) zeer regelmatig. Hij vertelt over zijn ervaringen. ‘In de droge zomer van 2022 gebruikte ik het scherm dagelijks, soms wel meerdere keren per dag.’
Sinds de zomer van 2023 is Boris Everwijn projectmanager voor de Informatievoorziening Slim Watermanagement (IV Slim WM). Wie is hij, wat doet hij en hoe gaat hij de IV Slim WM verder brengen?
Voor Slim Watermanagement is het cruciaal dat waterbeheerders over dezelfde informatie beschikken: één gezamenlijk beeld op basis waarvan ze samen handelen. Zodat er geen tijd verloren gaat aan data verzamelen, de waarde daarvan bepalen en discussiëren over verschillen. In de eerste planperiode van Slim Watermanagement heeft een aantal waterbeheerders pilot-informatieschermen ontwikkeld om te ervaren welke informatie en presentatie hen het best helpt. Met succes: de waterbeheerders willen deze functionaliteit niet meer kwijt. Nu is het tijd voor de volgende stap: van tijdelijke pilotschermen naar permanente productiesystemen.
Met de recente afronding van de globale architectuurschets (GAS) is er een volgende stap gezet op weg naar de Informatievoorziening Slim WM (IV Slim Watermanagement). Barend Koster, domeinarchitect bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vertelt over nut en noodzaak en de totstandkoming van de GAS én over het vervolg.